Plant Kingdom Bryophytes& Basic Classification Macq's with Answers

Plant Kingdom Bryophytes& Basic Classification Macq's with Answers


fsc part 1 chapter 9.premedical,kingdom plantae



1.All bryophytes share certain characteristics. These are:

a) Cuticle, true leaves with a waxy cuticle

b) Protection of the reproductive structure by waxy cuticle and chamber

c) Vascular bundle, leaves, and cuticle

d) Vascular tissues and a waxy cuticle.

ANS: b) Protection of the reproductive structure by waxy cuticle and chamber


2.The male gametophyte of an angiosperm is the:

a) Anther

b) Embryo sac

c) Microspore

d) Germinated pollen grain

ANS:c) Microspore


3.Which is not a COMMON characteristic of seed plants?

a) Wind or insect pollination not through water

b) Transport of water through vascular tissues

c) Dispersal of new plants by seeds

d) Protection and nourishment of the embryo within the seed

ANS:b) Transport of water through vascular tissues


4.Kingdom planate include non-motile organisms which develop from__________.

a) Ovary

b) Mycelium

c) Embryo

d) All of them

ANS:c) Embryo


5.Known species of plants are about:

a) 3600

b) 36000

c) 360000

d) 3600000

ANS:c) 360000


6.Plants can be divided into____broad categories.

a) 2

b) 4

c) 6

d) 8

ANS:a) 2


7.______are  vascular plants.

a) Hornworts

b) Liverworts

c) Mosses

d) Club mosses

ANS:d) Club mosses(LYCOPSIDA))


8.Pick the odd one:

a) Whisk ferns

b) Mosses

c) Lycopsida

d) Horsetails

ANS:b) Mosses


9.Bryophytes are ________plants.

a) Vascular

b) Non-vascular

c) Both a & b

d) None of them

ANS:b) Non-vascular


10.Tracheophyta have_________plants.

a) Vascular

b) Nonvascular

c) Both a & b

d) All of them

ANS:a) Vascular


11.Hornworts are the common name of:

a) Hepaticopsida

b) Musci

c) Anthoceropsida

d) None of them

ANS:c) Anthoceropsida


12.Mosses are the common name of:

a) Hepaticopsida

b) Anthoceropsida

c) Both a & b

d) None of them

ANS:d) None of them


13.Liverwort is the common name of:

a) Hepaticopsida

b) Musci

c) Anthoceropsida

d) All of them

ANS:a) Hepaticopsida


14.Angiospermae is the_________

a) Phylum

b) Subdivision

c) Class

d) Kingdom

ANS:c) Class


15.Lycopsida is the ________.

a) Phylum

b) Division

c) Sub-division

d) Class

ANS:c) Sub-division


16."Whisk ferns" is the common name for:

a) Hepaticopsida

b) Psilopsida

c) Lycopsida

d) Sphenopsida

ANS:b) Psilopsida


17."Horsetail" is the common name for:

a) Psilopsida

b) Lycopsida

c) Sphenopsida

d) Pteropsida

ANS:c) Sphenopsida


18.Filicineae is the_____.

a) Phylum

b) Division

c) Sub-division

d) Class

ANS:d) Class


19.Sphenopsida belongs to:

a) Bryophyta

b) Tracheophyta

c) Vascular plants

d) Both b & c

ANS:d) Both b & c



20.Angiospermae belongs to:

a) Bryophyta

b) Tracheophyta

c) Non-vascular plants

d) Both b & c

ANS:b) Tracheophyta



21.The first plant to colonize land :

a) Bryophyta

b) Tracheophyta

c) Both a & b

d) None of them

ANS:a) Bryophyta


22.Bryophytes are devoid of_____tissues.

a) Xylem

b) Phloem

c) Strengthening

d) All of them

ANS:d) All of them


23.The bryophytes are said to be the amphibians of the plant world because they can not live away from:

a) Water

b) Land

c) Sand

d) None of them

ANS:a) Water


24.Bryophytes need_______for reproduction.

a) Water

b) Summer

c) Land

d) None of them

ANS:a) Water


25.The bryophytes are:

a) Vascular

b) Nonvascular

c) Flowerless

d) Both a & b

ANS:b) Nonvascular


26.Sex organs of plants are:

a) Multicellular

b) Protected by a sterile covering of cells

c) Both a & b

d) None of them

ANS:c) Both a & b


27.Gametes in bryophytes are produced by:

a) Mitosis

b) Meiosis

c) Fragmentation

d) None of them

ANS:a) Mitosis


28.Male gametes of bryophytes produced by antheridia are called:

a) Antherozoids

b) Sporozoides

c) Anther

d) None of them

ANS:a) Antherozoids


29.In Bryophytes sporophyte is ____________ and develops from the embryo .

a) Haploid

b) Diploid

c) Triploid

d) None of them

ANS:b) Diploid


30.Antherozoids of bryophytes are attracted towards archegonia through____________.

a) Wind

b) Chemotactically

c) Phototactically

d) None of them

ANS:b) Chemotactically


31.Which of the following is wrong about bryophytes?

a) Homosporous

b) Non vascular

c) Sporophyte dominant

d) Gametophyte dominant

ANS:c) Sporophyte dominant


32.Bryophytes are evolved from ____________.

a) Brown algae

b) Green algae

c) Red algae

d) All of them

ANS:b) Green algae


33.Transportation of water and minerals is done in bryophytes by:

a) Diffusion

b) Osmosis

c) Both a & b

d) None of them

ANS:c) Both a & b


34.The sporophyte generally consists of:

a) Foot

b) Seta

c) Capsule

d) All of them

ANS:d) All of them


35.Antherozoids are:

a) Motile

b) Non-motile

c) Both a & b

d) None of them

ANS:a) Motile


36.Antherozoids are______.

a) n

b) 2n

c) 3n

d) None of them

ANS:a) n


37.Presence of________in bryophytes reduces loss of water by evaporation.

a) Cellulose layer

b) Cuticle

c) Both a & b

d) None of them

ANS:b) Cuticle


38.Production of two types of gametes is called:

a) Monogamy

b) Karyogamy

c) Heterogamy

d) All of them

ANS:c) Heterogamy


39.Bryophytes are divided into_______subdivisions.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

ANS:c) 3


40.Liverworts include about __________species.

a) 500

b) 700

c) 900

d) 1100

ANS:c) 900


41.______are the simplest of all bryophytes .

a) Mosses

b) Hornworts

c) Liverworts

d) None of them

ANS:c) Liverworts


42.Marchantia is attached to soil by means of:

a) Suckers

b) Roots

c) Rhizoids

d) None of them

ANS:c) Rhizoids


43.Porella is differentiated into______ and leaves.

a) False stem

b) Rhizoids

c) Roots

d) True stem

ANS:a) False stem


44.Example of mosses is:

a) Funaria

b) Polytrichum

c) Marchantia

d) Both a & b

ANS:d) Both a & b


45.The spore on germination gives rise to the:

a) Sporophyte

b) Gametophyte

c) Thallus

d) None of them

ANS:b) Gametophyte


46.One good example of Hornworts is:

a) Funaria

b) Marchantia

c) Anthoceros

d) None of them

ANS:c) Anthoceros


47.Moss gametophyte develops from_________on the protonema.

a) Roots

b) Seeds

c) Buds

d) None of them

ANS:d) None of them


48.The spore of moss develops into an alga like structure called:

a) Thalamus

b) Thallus

c) Protonema

d) All of them

ANS:c) Protonema


49.A haploid spermatozoid fuses with haploid egg to produce:

a) Haploid oospore

b) Diploid oospore

c) Haploid Sperm

d) None of them

ANS:b) Diploid oospore


50.The sporophyte begins with__________and ends at spore mother cell.

a) Spores

b) Gametes

c) Oospore

d) None of them

ANS:c) Oospore


51.The plant body of liverworts is:

a) Sporophyte

b) Gametophyte

c) Both a & b

d) None of them

ANS:b) Gametophyte


52.The sex organs of liverworts are developed on the______________.

a) Lower surface of thallus

b) Upper surface of thallus

c) Inside the thallus

d) None of them

ANS:b) Upper surface of thallus


53.During life cycle of Bryophyte the sporophyte generation is:

a) Haploid

b) Diploid

c) Triploid

d) None of them

ANS:b) Diploid


54.Sporocyte are:

a) 1n

b) 2n

c) 3n

d) None of them

ANS:b) 2n


55.Mosses inhabit_____places.

a) Dry

b) Damp

c) Sandy

d) None of them

ANS:b) Damp


56.Which group has gametophyte highly lobed and irregular in outline?

a) Bryopsida

b) Hepaticopsida

c) Anthoceropsida

d) None of them

ANS:c) Anthoceropsida


57.In hornworts, at the junction of foot and spore producing region there is band of:

a) Ground tissues

b) Epidermal tissues

c) Meristematic tissue

d) Vascular tissue

ANS:c) Meristematic tissue


58.Anthoceros is found in ______areas of Pakistan .

a) Terrestrial

b) Hilly

c) Aquatic

d) None of them

ANS:b) Hilly


59.Oospore is:

a) 1n

b) 2n

c) 3n

d) All of them

ANS:.b) 2n

60:The gametophyte generation with less advantageous characteristics will be:

a) Promoted

b) Eliminated

c) Produced

d) None of them

ANS:b) Eliminated

If the answer of any question is found ambiguous then please do not hesitate to give appropriate sugession in the comment box .


Post a Comment

if you have any doubt please let me know

Previous Post Next Post